in

Kina pozvala Filipine da odmah prekinu provokacije u Južnom kineskom moru

Kina pozvala Filipine da odmah prekinu provokacije u Južnom kineskom moru

Prema rečima portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova, Filipini se ne obaziru na odlučna upozorenja Kine i juče su, bez dozvole kineske vlade, ponovo poslali svoj brod za snabdevanje i dva broda obalske straže i koji su bez dozvole ušli u vode Ren’ai Žiaoa u pokušaju da dopreme građevinski materijal na vojni brod koji je bio ilegalno usidren u Ren’ai Žiaou, prenosi agencija Sinhua.

Navodi se da je kineska obalska straža preduzela neophodne mere zaštite na moru i blokirala filipinska plovila i osujetila pokušaj vlade Filipina.

“Nanša Kundao i njegove susedne vode, uključujuci Ren’ai Žiao, oduvek su bili deo kineske teritorije. Ovo je utvrđeno u dugoj istoriji i u skladu je sa međunarodnim pravom”, istakao je portparol MSP Kine.

On je poručio da će Kina nastaviti da sprovodi odlučne mere kako bi zaštitila svoj teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interese ukoliko Filipini budu nastavili da idu ovim putem, upozorivši da Manilu da mora biti spremna da snosi sve potencijalne posledice ovakvih postupaka.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /