in

Крај ере јефтиног новца у САД, повећана референта камата

ВАШИНГТОН –

Америчке Федералне резерве (ФЕД) подигле су референтну каматну стопу за пола процентног поена, што је најагресивнији потез централне банке САД до сада у њеној борби против инфлације која је достигла 40-годишњи максимум. Кључна каматна стопа на федерална средства повећана је на распон од 0,75 до 1,0 посто, а на берзи се тренутно процењује да ће до краја године она бити подигнута на 2,75-3,0 процента, према подацима CME групе, извештава CNBC.

„Инфлација је превисока и свесни смо тешкоћа које изазива. Крећемо одлучно у њено обарање“, изјавио је председник ФЕД-а Џером Пауел у среду увече на конференцији за новинаре након дводневне седнице централне банке.

Он је, како наводи амерички медиј, у неуобичајено директном обраћању „америчком народу“, истакао терет инфлације који трпе људи са нижим приходима, поручивши у том контексту да је ФЕД чврсто „посвећен обнављању ценовне стабилности“.

То ће, према његовим речима, вероватно значити вишеструко повећање стопе за по 50 базних поена у наредном периоду.

Пауел је казао би повећања камате за 50 базних поена „требало да буду на столу на следећих неколико састанака“, али је одбацио спекулације о агресивнијим потезима.