in

Kuba prihvatila dva miliona dolara pomoći od SAD

Hitna humanitarna pomoć narodu Kube, koju su SAD juče uputile, je neobičan potez imajući u vidu istorijat njihovih bilateralnih odnosa, prenosi AP.

Pomoć uključuje dva miliona dolara u namirnicama i zalihama koje će biti isporučene preko nezavisnih nevladinih organizacija koje imaju iskustva i već rade na ostrvu direktno sa pogođenim stanovništvom, rekao je visoki zvaničnik administracije SAD koji je zatražio da ostane anoniman u skladu sa politikom vlade.

“Odgovaramo na katastrofu radeći sa našim međunarodnim partnerima, na pružanju pomoći direktno onima kojima je najpotrebnija”, rekao je zvaničnik u telefonskom intervjuu za AP.

Pomoć će biti distribuirana preko “proverenih međunarodnih partnera”, kao što su Crveni krst, Agencija SAD za međunarodni razvoj i USAID-a.

Kubanske vlasti uputile su početkom meseca neuobičajen zahtev za hitnu pomoć administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na celom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje, objavio je Volstrit džurnal.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /