in

Lavrov: Besmislen mirovni plan – JMU Radio-televizija Vojvodine

Lavrov: Besmislen mirovni plan – JMU Radio-televizija Vojvodine

MOSKVA –

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je danas izjavio da je mirovni plan kakav predlaže Kijev besmislen, jer je zasnovan na neprihvatljivoj ideji povlačenja ruskih snaga sa zauzetih teritorija u Ukrajini. Mirovni samit kakav se predlaže ne bi bio uspešan ukoliko se ne promene njegove osnove, uključujući mogućnost da na njemu učestvuje Rusija, rekao je Lavrov.

Spremni smo da razgovaramo, ali ne na osnovu “mirovne formule” ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Kako bilo koji ozbiljan političar u Vašingtonu, Briselu, Londonu, Parizu ili Berlinu može tvrditi da nema alternative formuli Zelenskog, izjavio je Lavrov listu Izvestija.

Lavrov je odbacio mogućnost povlačenja ruskih snaga sa teritorije Ukrajine i preuzimanje odgovornosti Moskve za agresiju koja je počela u februaru 2022. godine.

Prema rečima Lavrova, švajcarske diplomate su ga obavestile da bi mirovni samit čiji bi domaćin trebalo da bude Bern podrazumevao učešće Rusije.

Lavrov je izjavio da su mu švajcarski zvaničnici rekli – “jasno nam je da ništa ne može biti rešeno bez vas” i da će Rusija biti pozvana kada mirovni plan postane “kolektivni proizvod”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /