in

Le Pen prekida veze sa AfD-om zbog izjava o esesovcima

Prema pisanju nemačkih medija, razlog za to najverovatnije je izjava glavnog kandidata AfD-a za evroposlanika Maksimilijana Kraha o pripadnicima nacističke SS službe – da oni automatski nisu zločinci, prenosi “Velt”.

“Nećemo više sediti s njima u sledećem zakonodavnom periodu”, rekao je za francuski “Liberasion” Aleksandre Lube, portparol kampanje glavnog kandidata “Nacionalnog okupljanja” Žordana Bardela.

Krah je za italijansku “Republiku” rekao da pripadnici SS-a nisu automatski zločinci, kao i da je među njih 900.000 bilo dosta farmera.

“Naši preci nisu bili zločinci”, rekao je on.

Pripadnici SS divizije su u Drugom svetskom ratu upravljali koncentracionim logorima i u velikoj meri odgovorni su za Holokaust i brojne druge teške zločine.

Nacionalno okupljanje je posle italijanske Lige Matea Salvinija najveća stranka u evropskoj ekstremno desničarskoj frakciji Identitet i demokratija (ID), a ako AfD ne bude primljen u poslaničku grupu ID, morao bi da traži druge partnere.

Desničarski evroposlanik Anders Vistisen, čija je stranka takođe u ID grupi, pozvao je AfD da se “reši Kraha” ili da potpuno napusti ID, prenosi briselski “Politiko”.

Neimenovani zvaničnik ID grupe rekao je za portal da ne zna šta će se dogoditi, kao i da su se do sada odluke uvek donosile jedinstveno između svih nacionalnih delegacija, među kojima je i francuska delegacija.

“Vremena su prilično luda, svi su nervozni”, zaključio je on.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /