in

London nabavlja brodove za zaštitu podvodne infrastrukture

London nabavlja brodove za zaštitu podvodne infrastrukture

LONDON –

Velika Britanija nabaviće dva specijalizovana broda kako bi zaštitila svoju podvodnu infrastrukturu, kao što su kablovi i cevovodi, saopštio je ministar odbrane Ben Volas, nakon što je prošle nedelje došlo do curenja na gasovodu Severni tok iz Rusije u Evropu.

Govoreći na konferenciji Konzervativne stranke u Birmingemu, Volas je govorio o ”misterioznoj šteti” koja je naneta gasovodima i ocenio da pretnja britanskoj infrastrukturi dolazi iz Rusije.

”To bi trebalo da nas podseti koliko su naša ekonomija i infrastruktura ranjive za takve hibridne napade. Naš internet i naša energija se u velikoj meri oslanjaju na cevovode i kablove. Rusija ne krije svoju sposobnost da cilja takvu infrastrukturu”, rekao je Volas, prenosi Rojters.

Najavio je da će prvi višenamenski brod za istraživanje morskog dna biti kupljen ove godine i da će biti operativan do kraja sledeće godine, dok će drugi brod biti izgrađen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zemlje EU smatraju da su cevi Severnog toka oštećene sabotažom, za koju nisu okrivile Rusiju, dok je Moskva za kvar na gasovodu optužila Zapad.