in

Mediji: Bolnički kompleks Al Šifa uništen nakon opsade izraelske vojske, Iran poziva na međunarodnu istragu

Mediji: Bolnički kompleks Al Šifa uništen nakon opsade izraelske vojske, Iran poziva na međunarodnu istragu

Još nema zvanične potvrde izraelske vojske o povlačenju iz bolnice.

Opsada Al Šife pokrenuta je 18. marta, a izraelska vojska saopštila je tada da je reč o napadu na mesto na kojem se nalaze lideri palestinske militantne grupe Hamas i njihova infrastruktura.

Vojska je saopštila da je tokom napada na Al Šifu više od 500 pripadnika terorističkih grupa zarobljeno, a oko 200 ubijeno, uključujući nekoliko najviših komandanata.

Palestinska militantna grupa Hamas odbacuje tvrdnje Izraela da se njeni pripadnici nalaze u bolnicama u Pojasu Gaze.

Mediji: Bolnički kompleks Al Šifa uništen nakon opsade izraelske vojske

Bolnički kompleks Al Šifa u gradu Gaza u potpunosti je uništen nakon dvonedeljne opsade izraelske vojske, prenosi danas Al Džazira.

Kako je javio novinar te televizije, kompleks je u ruševinama i ne može se obnoviti.

“Ovde nema života. Iz onoga što možemo da vidimo čini se da su okupacione snage namerno gađale zdravstveni sektor i uništile najveći medicinski kompleks u gradu Gaza”, rekao je Ismail Al Gul, novinar Al Džazire.

Opsada Al Šife pokrenuta je 18. marta, a izraelska vojska saopštila je tada da je reč o napadu na mesto na kojem se nalaze lideri palestinske militantne grupe Hamas i infrastruktura te grupe.

Palestinska militantna grupa Hamas odbacuje tvrdnje Izraela da se njeni pripadnici nalaze u bolnicama u Pojasu Gaze.

Iran poziva na međunarodnu istragu o izraelskoj operaciji u bolnici Al Šifa

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani pozvao je danas na međunarodnu istragu o operaciji izraelske vojske u bolnici Al Šifa u Gazi.

“Objavljene slike bolnice Al ŠIfa u Gazi nakon dvonedeljne blokade od strane vojske cionističkog režima, izjave svedoka na terenu i objavljeni video snimci i novinski izveštaji o razaranju, mučenju, klanju i broju palestinskih zatvorenika u bolnici užasni su i šokantni”, naveo je Kanani na društvenoj mreži X.

Dodao je da je “odmah potrebna međunarodna istraga”.

“Da li ce međunarodni forumi i institucije ispuniti svoje obaveze? Hoce li poznati borci za ljudska prava podržati međunarodnu istragu o dimenzijama eklatantnog ratnog zločina ili ce se selektivno i pristrasno ponašanje prema ljudskim pravima nastaviti?”, upitao je iranski zvaničnik.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /