in

Најмање 22 жртве експлозије у хотелу Саратога у Хавани

Кубански званичници саопштили су да први резултати истраге показују да је узрок јучерашње експлозије цурење гаса, преноси Ројтерс.

„Све указује да је експлозија била несрећни случај“, саопштио је председник Кубе Мигел Диас-Канел у телевизијском обраћању са лица места.

Диас-Канел је изјавио за Ројтерс да експлозију није изазвала бомба и да нема показатеља да се ради о терористичком нападу, а након повратка са места експлозије и кратке посете двема болницама у којима се лече повређени, инцидент је назвао „несрећом за жаљење“.

Јучерашња експлозија се догодила у близини школе са више од 300 ученика, саопштиле су здравствене власти, а најмање 15 деце је повређено у њој, саопштило је министарство здравља, док је једно дете преминуло, преноси Ројтерс.

Кубански министар туризма Хуан Карлос Гарсија саопштио је да у експлозији, према првим извештајима, нема погинулих нити повређених страних држављана.

Хотел је, иначе, био затворен и само су радници који су радили на његовој обнови били унутра у време експлозије, изјавио је Роберто Енрике Калсадиља, представник војне компаније која управља многим хотелима у земљи, наводи британска агенција.

У интервјуу за државну телевизију, Калсадиља је рекао да је хотел са 96 соба требало да буде поново отворен у наредних неколико дана и да су радници обављали последње припреме.

Он је, такође, рекао да је узрок експлозије цурење гаса.