in

Njujork tajms: Američke službe veruju da je Ukrajina odobrila ubistvo Dugine

Njujork tajms: Američke službe veruju da je Ukrajina odobrila ubistvo Dugine

Pozivajući se na američke zvaničnike, Njujork tajms piše da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u ubistvo, niti su pružile obaveštajnu ili bilo koju drugu pomoć za izvršenje atentata, prenosi Klix.

Amerikanci tvrde da nisu bili upoznati s namerom da se ubistvo izvrši i kažu da bi se usprotivili tome da su bili konsultovani, a zbog toga su opomenuli ukrajinske zvaničnike.

Pretpostavlja se da su SAD napravile detaljnu procenu da li je Ukrajina umešana u ubistvo Dugine. Ukrajina je nakon ubistva negirala da je umešana u atentat, a to je ponovila i kada su njeni zvaničnici upitani o proceni američkih obaveštajnih službi.

SAD smatraju da ovakvi napadi imaju veliku simboliku, ali da malo direktno utiču na stanje na ratištu u Ukrajini, ali su zabrinuti zbog toga što postoji mogućnost da Rusi slične napade izvrše na ukrajinske zvaničnike.

Njujork tajms navodi da su SAD nezadovoljne zbog nedostatka transparentnosti Ukrajine, posebno kada su u pitanju aktivnosti na području Rusije.

Kako piše američki list, ukrajinske bezbednosne službe od početka rata su pokazale sposobnost da vrše sabotaže u Rusiji, a ocena je da je ubistvo Dugine u Moskvi jedna od najhrabrijih operacija, jer je time pokazano da se Ukrajinci mogu veoma približiti istaknutim Rusima.

Neki američki zvaničnici veruju da je njen otac Aleksandar bio stvarna meta i da su ukrajinski operativci mislili da će on biti u automobili sa ćerkom. Još nije poznato da li je atentat odobrio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ko ga je izveo, piše Njujork tajms.