in

OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini; Moskva: Izveštaj jednostran

OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini; Moskva: Izveštaj jednostran

Od svog poslednjeg izveštaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini, prenosi Glas Amerike (VOA).

Novi izveštaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima u ruskim napadima na naseljene oblasti, ali Rusija demantuje napade na civile, navodi VOA.

Posmatrači UN kažu da stižu novi izveštaji o mučenju i lošem tretmanu građana, nestanku civila i ratnih zarobljenika, uz napomenu da bi neka kršenja ljudskih prava mogla biti tretirana kao ratni zločini, dodaje Glas Amerike.

Rusija: Izveštaj OHCHR jednostran i neuravnotežen

Izveštaj o situaciji u Ukrajini koji je predstavila Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Prava (OHCHR), je jednostran, neuravnotežen i odražava samo zapadni pristup u izveštavanju o ukrajinskoj krizi, rekla je danas Guzal Kusanova, diplomatska predstavnica Ruske Federacije.

Kusanova je tokom svog izlaganja na 51. sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi izrazila žaljenje zbog toga što OHCHR nije imao hrabrosti da iskreno progovori o zločinima koje je počinio kijevski režim, preneo je TASS.

“Žalimo što OHCHR nema hrabrosti da za principijelni pristup i pošteno razotkrivanje svih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i kršenja ljudskih prava za koja odgovornost snosi režim u Kijevu”, rekla je Kusanova.

Ona je skrenula pažnju i na to da “nema ni slova” o incidentu u Jelenovki niti o tome da je za granatiranje ovog pritvorskog centra u kojem su držani ukrajinski ratni zarobljenici, odgovorna ukrajinska vojska.