in

Oluja Džulija stigla do Nikaragve, oštetila stotine kuća

Oluja Džulija stigla do Nikaragve, oštetila stotine kuća

Lokalne vlasti iz susednog Hondurasa prethodno su prijavile tri smrtna slučaja u toj zemlji zbog oluje, među kojima su i žena i četvorogodišnji dečak koji su se utopili nakon što im se čamac prevrnuo u blizini granice sa Nikaragvom, dok je treća žrtva 22-godišnja devojka, koju je odnela bujica u nedelju, preneo je Rojters.

Oluja je udarila na karipski deo Nikaragve rano ujutro u nedelju, u blizini Lagune de Perlas, a centar je bio na oko 220 kilometara jugoistočno od grada Salvadora, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane (NHC).

Očekuje se da će se Džulija pomerati severno, duž obala Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, navodi NHC.

Oko milion stanovnika priobalnog dela Nikaragve je ostalo bez struje i interneta jer su pali dalekovodi, ali i odluke vlade da isključi električnu energiju u pojedinim oblastima iz bezbednosnih razloga, rekla je potpredsednica Nikaragve Rozario Muriljo.

Nacionalni sistem za katastrofe Nikaragve naveo je u nedelju da je cela zemlja u crvenom alarmu, nakon što su obilne padavine izazvale izlivanje nekoliko reka.

Direktor Sistema za katastrofe Giljermo Gonzales rekao je novinarima da Džulija nije dovela do smrtnih slučajeva u toj zemlji, ali da je više od 13.000 porodica evakuisano, a više od 800 kuća poplavljeno.

“Ova situacija još nije gotova”, upozorio je Gonzales.