in

Ostin: Glad u Gazi bi intenzivirala nasilje i podstakla dugoročni sukob

VAŠINGTON –

Smrtonosna, masovna glad u Pojasu Gaze bi verovatno ubrzala nasilje i podstakla dugoročni sukob, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin na saslušanju pred senatskim odborom za oružane snage, odbacivši optužbe da je Izrael odgovoran za genocid u palestinskoj enklavi.

Nakon šest meseci izraelske vazdušne i kopnene kampanje u Gazi izazvane Hamasovim napadom 7. oktobra na južni Izrael, devastirana palestinska enklava i svi njeni žitelji se suočavaju sa rizikom od široko rasprostranjene gladi i širenja bolesti među stanovništvom, prenosi Rojters.

Agencije za pomoć su se žalile da Izrael ometa dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, a visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je optužio Izrael da koristi glad kao ratno oružje.

Na pitanje senatora kakav bi uticaj imala masovna glad u Pojasu Gaze, Ostin je rekao da će to ubrzati nasilje i uticati na produženje sukoba.

“To ne mora da se desi. Trebalo bi da nastavimo da radimo sve što možemo, a mi to radimo, da ohrabrimo Izraelce da obezbede humanitarnu pomoć”, rekao je Ostin pred Senatskim odborom za oružane snage.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /