in

Овогодишња UNESCO конференција о слободи медија без Русије

„Сваке године 3. маја обележава се Светски дан слободе медија који је прогласила Генерална скупштина УН 1993. године и тим поводом UNESCO – специјализована агенција УН за међународну сарадњу на информативном плану – традиционално одржава тематске конференције, али нажалост, ове године Русији није дозвољено учешће“, наводи се у саопштењу министарства, преноси Спутњик.

UNESCO је, на основу измишљених разлога, одбацио руску пријаву за учешће на скупу о утицају великих ИТ компанија на рад медија и на другим панелима, наводи се у саопштењу.

Образложења заснована на тврдњама да руска страна није усклађена са захтевима конференције и да је већ формиран списак учесника су потпуно неодржива, наводи званична Москва.

„Очигледно је да се UNESCO приклонио групи познатих, веома ангажованих држава које на светској сцени промовишу политику ‘укидања’ Русије и чији је циљ да се информативни простор очисти од свих гледишта која се разликују од ултралибералних ставова Запада“, закључује се у саопштењу Министарства, наводи Спутњик.