in

Palestinci se vraćaju u Kan Junis, grad pod ruševinama

Kroz uništene ulice Palestinci se vraćaju u Kan Junis na biciklima, magarećim zapregama i peške, tražeci svoje domove ili ono što je od njih ostao, prenosi BBC.

“Idem u svoju kucu, iako znam da je uništena. Pokušaću da uklonim ruševine”, rekao je izveštaču BBC žitelj Kan Junisa Mohamed Abu Dijab.

Izraelska vojska je povukla svoje trupe iz južne Gaze, ostavljajući samo jednu brigadu u toj oblasti, ali, kako navodi britanska agencija osećaju se posledice velikih razaranje i stradanja lokalnog stanovništva.

“Ogromna su razaranja. Sve to moramo ponovo da izgradimo. Nije pogodno za život ljudi, čak ni za životinje”, rekao je Abu Saif Abu Mustafa za BBC.

Drugi grad po veličini u Pojasu Gaze bio je u središtu kontinuiranih napada izraelske vojske od decembra 2023. godine, jer su izraelski vojni komandanti verovali da su se borci Hamasa povukli u Kan Junis da bi u tom gradu uspostavili novo uporište.

Gotovo istog trenutka kada je Izrael objavio da je misija IDF u Kan Junisu završena i da se izraelske trupe povlače, Palestinci iz Kan Junisa su počeli da se vraćaju u svoj grad.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /