in

Пекинг затворио 40 метро станица и 158 аутобуских линија

Укинуто је и 158 аутобуских линија, а већина од њих се налази у делу Чаојанг, епицентру пекингшког жаришта, пренео је Ројтерс.

Са неколико десетина нових случајева дневно, Пекинг покушава да избегне потпуни локдаун, као што је Шангај то покушао у почетку.

Главни град од 22 милиона становника је затворио школе и бројне компаније, као и стамбене зграде у високоризичним областима, док многи људи праве залихе основних животних намирница, за случај потпуног затварања.

У 12 од 16 округа у Пекингу се спроводи други од три планирана масовна тестирања ове недеље, након три масовна тестирања прошле недеље.

У Шангају, додаје Ројтерс, не назире се крај локдауна.

Највећи град Кине и финансијски центар и даље не дозвољава већини становника да изађе из својих домова, али су неки ипак имали корист од благог ублажавања од недеље, пошто је дозвољено једном члану домаћинства да изађе у кратку шетњу и накупује намирнице у супермаркетима.

Према најновијим подацима, у Шангају, граду од 25 милиона становника, су откривена 63 нова случаја у местима где нема стриктног локдауна, што указује да град има начин да дође до циља, а то је неколико дана без иједног случаја, како би мере могле да се ублаже постепено.

И у граду Џенгџу, где живи 12,6 милиона људи, у уторак увече уведен је локдаун.