in

Pelegrini pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora svuda osim u Bratislavi

Pelegrini je najviše glasova dobio u regionu Banske Bistrice, gde je za njega glasalo 61,01 odsto birača, preneo je TASR.

Samo 34,02 odsto birača sa pravom glasa glasalo je za Pelegrinija u regionu Bratislave.

Ovo je bio jedini region gde je pobedio njegov protivkandidat, prozapadno orijentisani političar, bivši diplomata, Ivan Korčok, koji je dobio glasove od 65,97 odsto birača.

Peter Pelegrini je zvanični pobednik drugog kruga predsedničkih izbora sa 53,12 odsto glasova.

Njegov rival Ivan Korčok osvojio je 46,87 odsto glasova birača u Slovačkoj.

Na predsedničke izbore je izašlo 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove, ukupno 2.671.279 birača.

Pelegrini, saveznik premijera Roberta Fica, naslediće na položaju predsednika države Zuzanu Čaputovu.

Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine pre nego što je Fico došao na vlast u oktobru 2023. godine sa obećanjem da će zaustaviti slovačke isporuke vojne pomoći Kijevu, navodi BBC i ocenjuje da je sada, kada je Pelegrini preuzeo položaj od liberalne predsednice Čaputove, Ukrajina definitivno izgubila slovački glas podrške u EU i NATO.

BBC podseća i da je Fico nedavno izjavio da je predsednik Rusije Vladimir Putin “nepravedno demonizovan” i upozorio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak trećeg svetskog rata.

Kako se dodaje, Pelegrinijeva kampanja delimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a Pelegrinijev protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini, iako predsednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

Vučić čestitao Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke, izrazivši uverenje u nastavak jačanja odnosa Srbije i Slovačke na dobrobit građana dve zemlje.

“Srdačne čestitke Peteru Pelegriniju na izboru za predsednika Slovačke. Dužnost preuzimate u vremenima velikih izazova, a u Srbiji ćete uvek imati pouzdanog partnera. Uveren sam da ćemo nastaviti da jačamo odnose između Srbije i Slovačke, na dobrobit naših građana”, naveo je Vučić na X nalogu predsednikrs.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /