in

Peskov: Rusko učešće u istrazi o sabotaži na Severnom toku odbili da se ne bi otkrila istina

“Što se tiče mogućih izvršilaca, naše mišljenje i naše preliminarne pretpostavke su dobro poznate. Za sada ne možemo da dobijemo nikakve nove podatke, jer nam je uskraćena mogućnost da učestvujemo u istrazi ove sabotaže”, rekao je on, prenosi agencija Tass.

Prema njegovim rečima, Rusija ulaže velike napore kroz diplomatske kanale po pitanju istrage s Nemačkom, Švedskom i Danskom, ali se do sada “suočava sa nespremnošću za bilo kakvu komunikaciju da se zajednički dođe do istine, koja će sigurno iznenaditi mnoge u tim evropskim zemljama ako bude objavljena u javnosti”.

Peskov je ranije rekao da se istraga o sabotaži na gasovodima Severni tok 1 I 2 izvrće kako bi se odgovornost za taj akt pripisala Rusiji, što je apsurdno.

“Prema izjavama koje čujemo iz Nemačke, Francuske, Danske, istraga je a priori prilagođena da se odgovornost svali na Rusiju. To je apsurdno”, naglasio je on, dodajući da “samo treba upotrebiti elementarnu logiku da shvatite da takva sabotaža nanosi veliku štetu ruskim interesima”.

Na sistemu gasovoda Severni tok otkrivena su četiri curenja, pri čemu je 26. septembra kompanija Nord Strim izvestila da su tri linije tih gasovoda pretrpele velika oštećenja, a dan kasnije je švedska obalska straža izvestila o četvrtom oštećenju.

Švedski seizmolozi su kasnije otkrili da su 26. septembra zabeležene dve eksplozije duž gasovoda Severni tok. Nakon toga, istražitelji ruske Federalne službe bezbednosti pokrenuli su krivični postupak za akt međunarodnog terorizma zbog tih eksplozija.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /