in

Petrušev: Incident na gasovodu liči na ranije akcije CIA

Petrušev: Incident na gasovodu liči na ranije akcije CIA

MOSKVA –

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, rekao je danas da sabotaža na gasovodu Severni tok podseća na raniji napad na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi 1983.godine, koji je podržala američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), prenosi Rojters.

Linije gasovodnih sistema Severni tok 1 i Severni tok 2, koji vode preko Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, prekinute su prošlog meseca u, kako je Moskva saopštila, aktu međunarodnog terorizma.

Predsednik Rusije Vladimir Putin okrivio je u petak SAD i njihove saveznike za incident na Severnom toku, a Vašington je odbacio ove optužbe.
Evropska unija je saopštila da su velika curenja na gasnoj infrastrukturi uzrokovana sabotažom.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije izričito je u svojoj izjavio imenovao CIA.

Dozvolite mi da vas podsetim da se slična situacija dogodila 1983. godine. U to vreme, diverzanti koje je regrutovala CIA organizovali su napade na Nikaragvu, što je, između ostalog, dovelo do miniranja naftovoda u jednoj od luka, rekao je Patrušev, blizak Putinov saradnik.

Patrušev je prošle nedelje rekao da je Zapad ima istorijat kada su u pitanju napadi na gasovode. Rusija je više puta ponovila da će Vašington imati koristi od incidenata na Severnom toku, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će SAD moći da povećaju cene i prodaju tečnog prirodnog gasa (LNG) nakon curenja iz gasovoda.