in

Пољска: Руски амбасадор поливен бојом, амбасада ће протестовати

Агенција РИА Новости преноси да су Пољаци и Украјинци препречили пут амбасадору и вређали га, а он је након инцидента морао да напусти гробље у пратњи полиције.

РИА додаје да су вандали оскрнавили меморијално гробље совјетских војника у Варшави. На скулптурама које приказују црвеноармејце, вандали су белом бојом исписали „идите кући“.

Руски амбасадор поливен бојом, амбасада ће протестовати

Руска амбасада у Пољској званично ће протестовати због напада на руске дипломате на совјетском војном меморијалном гробљу у Варшави, најавио је руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев рекао је руским новинарима.

„Уложићемо формални протест“, рекао је амбасадор коментаришући данашњи напад током церемоније на гробљу, преноси ТАС С.

Андрејев је, наиме, данас поливен црвеном бојом када је покушао да положи венац на гробље совјетских војника у Варшави, јавио је раније дописник РИА Новости.

Агенција РИА Новости преноси да су Пољаци и Украјинци препречили пут амбасадору и вређали га, а он је након инцидента био принуђен да напусти локацију у пратњи полиције.

Агенција наводи да су вандали оскрнавили меморијално гробље совјетских војника у Варшави.

Према речима руских дипломатских изасланика, пољске власти су биле обавештене да руска амбасада планира да одржи церемонију.

„Када су нам препоручили да се уздржимо од манифестације већег обима, договорили смо се да се ограничимо на мање активности. Требало је само да они обезбеде ред, а испоставило се да је полиција била у приправности, али је закаснила на лице места што недвосмислено показује како се овде односе према закону и реду“, оценио је Андрејев.