in

Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom

Poljski farmeri blokirali punkt sa Slovačkom

Poljoprivrednici su obavestili opštinu Jablonka u južnoj Poljskoj o novom protestu, a kao razlog su naveli nekontrolisani priliv žita iz Ukrajine u Evropsku uniju, koji izaziva destabilizaciju na tržištu žitarica i stvara tešku ekonomsku situaciju za poljoprivrednike.

Poljoprivrednici su najavili blokade do kraja marta, a prolaz će biti zabranjen kamionima koji prevoze žito i naftu iz Ukrajine u Poljsku, prenosi poljski radio RMF24. Oni su naveli da će proveravati kamione i propuštati po jedan kamion na sat vremena, dok za automobile, bicikliste i pešake neće biti ograničenja.

Vozačima kamiona koji odbiju da se podvrgnu kontroli neće biti dozvoljen ulazak u Poljsku, rekli su demonstranti.
Poljski demonstranti su od četvrtka potpuno blokirali pet kontrolnih punktova – Jagodin, Ustilug, Ugriniv, Rava-Ruska i Šegini za kamione iz Ukrajine.

Zbog blokade ukrajinsko-poljske granice u Ukrajini pojeftinilo brašno 

U Ukrajini je od početka marta cena pšeničnog brašna počela postepeno da pada zbog problema sa tranzitom kroz Poljsku, gde su poljoprivrednici u znak protesta blokirali granice.

“Prevelika ponuda brašna i umerena potražnja kako domaćih tako i izvozno orijentisanih kompanija jačaju pritisak na cene. Gotovo je nemoguće prodati brašno na izvozno tržište zbog blokade na poljskim granicama, što utiče i na postepeno smanjenje cena, navodi se u izveštaju informativno-analitičke agencije APK-Inform, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, od početka meseca cene visokokvalitetnog brašna su smanjene za 2,5 do 7 evra po toni, i od danas se kreću u rasponu od 230 do 260 evra po toni.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /