in

Poljski parlament započeo raspravu o pravu na abortus

“Država mora da učini sve da osigura da abortus bude bezbedan, pristupačan, legalan i da se odvija u odgovarajućim uslovima,” rekla je ministarka za ravnopravnost Katažina Kotula, prenela je poljska agencija PAP.

Ona je naglasila da predlog zakona “daje ženama pravo na abortus pravo, a ne obavezu”.

“Žena je ta koja po svojoj savesti mora da odluči da li će to pravo ostvariti ili ne”, rekla je Kotula, dodavši da je “svaka žena dovoljno mudra da sama može da donese ovu odluku”.

Ana Marija Žukovska iz partije Levica istakla je da je Poljska jedina evropska zemlja koja je pooštrila propise o prekidu trudnoće.

“To je nešto što nas stavlja iza Evrope i sveta”, rekla je ona.

Ona je naglasila da je žena ta koja treba da odlučuje o trudnoći i snosi sve posledice vezane za trudnoću, kako onu koja dobro prođe, tako i onu tokom koje se nešto može desiti.

Ukoliko bi predlozi zakona bili usvojeni, abortus bi bio legalizovan bez ograničenja do 12. nedelje trudnoće i bilo bi vraćeno pravo na abortus u slučaju abnormalnosti fetusa, koje je Ustavni sud zabranio 2020. godine.

U Poljskoj je 2021. godine uvedena skoro potpuna zabrana abortusa, međutim od preuzimanja vlasti u oktobru prošle godine, novi premijer Donald Tusk ponovo je uspostavio javno finansiranje vantelesne oplodnje, a nova vladajuća koalicija glasala je i za promenu pravila o pristupu hitnoj kontracepciji.

Prema postojećim zakonima, abortus je legalan u slučaju silovanja, incesta ili ukoliko su zdravlje ili život žene u opasnosti.

Aktivisti za prava žena, sa druge strane, ističu da je čak i legalan abortus teško dobiti jer lekari nisu sigurni u pravila ili odbijaju da izvrše prekid trudnoće iz moralnih razloga.

Evropski parlament je ranije danas pozvao zemlje članice EU da u potpunosti dekriminalizuju abortus, a Poljsku i Maltu da ukinu zakone koji ga zabranjuju i ograničavaju.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Poljska, pretežno katolička zemlja, udaljava od učenja crkve, kao i da sve veći broj glasača podržava pravo na abortus.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /