in

Помоћница државног секретара САД стиже у Београд 26. априла

Првог дана посете, 25. априла, Данфрид ће у Приштини захвалити на томе што је Косово пружило уточиште избеглим Авганистанцима и Украјинцима и подстаћи рад на реформама за демократску консолидацију и интеграцију у европске и евроатлантске институције, саопштили су из амбасаде САД.

Како наводе, посета Донфрид биће искоршћена да се размотре изгледи за напредак у дијалогу са Србијом који САД подржава, уз подршку ЕУ, „ка споразуму о нормализованим односима усредсређеним на међусобно признавање“.

У Београду ће боравити дан касније, 26. априла, како би, каже се у саопштењу, позвала Србију да унапреди реформе везане за европске интеграције и унапреди регионалну стабилност и просперитет, као и да разговара о могућностима даље енергетске диверсификације.

Циљ посете је и да се продубе билатералне безбедносне и економске везе САД и Србије, саопштено је из америчке амбасаде.

Донфрид ће поновити потребу да се Србија и Косово поново укључе у дијалог који води ЕУ.

Током турнеје по Западном Балкану, помоћница државног секретара САД, из Бироа за европске и евроазијске послове, разговараће и са званичницима Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македонијие, саопштено је из америчке амбасаде у Београду.