in

Predsednik Kine ljutito kritikovao kanadskog premijera Tridoa

Predsednik Kine ljutito kritikovao kanadskog premijera Tridoa

Na video snimcima koje su objavili kanadski mediji, Si i Trido se mogu videti kako stoje blizu jedan drugog i razgovaraju preko prevodioca, prenosi Rojters.

Nezadovoljstvo Si Đipinpinga je verovatno izazvano medijskim izveštajima u kojima se navodi da je Trido posle jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Kine, prvog u poslednje tri godine, izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog navodne špijunaže i kineskog “mešanja” u kanadske izbore.

“To nije prikladno i mi to ne bismo tako uradili. Ako postoji iskrenost, možemo dobro da komuniciramo uz obostrano poštovanje, inače, u suprotnom neće biti jednostavno”, rekao je Si na mandarinskom, smešeći se svom sagovorniku.

Na današnjem snimku se vidi kako prevodilac kineskog predsednika prevodi Tridou da je “sve o čemu smo razgovarali procurilo u novine, što nije prikladno”.

Tido je odgovorio da se u Kanadi veruje u slobodan, otvoren i iskren dijalog.

“To je ono što ćemo nastaviti da negujemo, nastavićemo da radimo na stvaranju konstruktivnih odnosa, ali biće stvari oko kojih se nećemo složiti”, rekao jeTrido.

Međutim, pre nego što je Trido završio svoj odgovor, predsednik Si je, primetno ogorčen, presekao kanadskog premijera u pola rečenice i odlučno uzvratio.

“Stvaranje uslova, stvaranje uslova. Ok”, rekao je Si, nasmejao se, rukovao sa Tridoom i otišao.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /