in

Predsednik Srbije boravi u Francuskoj: Makron dočekao Vučića u Jelisejskoj palati uz najviše državne počasti

Vučić je rekao da hoće da čuje i šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.

“Imamo i teme o bilateralnim odnosima, kako ćemo sa nekim bankama da rešavamo neke odnose, kako da rešavamo pitanje upravljanja projektima i prečišćavanja voda u našoj zemlji”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o čemu će razgovarati večeras sa Makronom.

20.40 – Vučić: Na Francusku smo najviše računali kada imamo neku muku, tako je i danas

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem.

20.31 – Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

Makron je izjavio da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

20.17 – Makron dočekao Vučića u Jelisejskoj palati uz najaviše državne počasti

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je večeras u Jelisejskoj palati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde.

16.30 – Vučić s predsednikom Senata Francuske Laršeom o jačanju bilateralnih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, tokom zvanične posete Francuskoj, sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršeom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

14.56 – Mladi stručnjaci za nuklearnu energiju: Želimo da se vratimo u Srbiju

Troje mladih nuklearnih stručnjaka koji se školuju i rade u Francuskoj i koji su danas razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavili su da u Francuskoj, kao jednoj od najvećih nuklearnih sila, sakupljaju znanje koje bi jednog dana mogli da donesu u Srbiju.

13.23 – Hvala Makronu na dobrodošlici koja se retko viđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je danas u Parizu priređen doček koji se retko viđa i zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na takvoj dobrodošlici. U izjavi novinarima prvog dana posete Francuskoj, Vučić je rekao da takav protokol predsednik Francuske retko priređuje.

13.18 – Potpisan memorandum o strateškoj saradnji s Francuskom elektroprivredom u Parizu

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije potpisan je danas u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

12.41 – Počeo sastanak Vučića sa delegacijom francuskog EDF-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Parizu sa predstavnicima francuske kompanije “EDF”.

12.16 – Od ukupnih investicija Francuske na zapadnom Balkanu – 80 odsto je u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od svih investicija Francuske na Zapadnom Balkanu, 80 odsto njih je u Srbiji. “Francuzi dolaze sve više. Oni danas zapošljavaju 11.125 ljudi u Srbiji. Ne zaboravite da 80 odsto francuskih investicija je u Srbiji. Od celog zapadnog Balkana, 80 odsto je u Srbiji, preostalih 20 odsto je kod svih ostalih – četiri plus jedan. Verujem da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist”, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

11.34 – Vučić: Francuska će u Srbiji uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas Francuskoj na toplom dočeku u Parizu i tradicionalnom prijateljstvu prema Srbiji i njenom narodu i poručio da će Francuska u Srbiji uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja.

11.11 – Razgovor sa predstavnicima kompanije Daso o kupovini 12 francuskih borbenih aviona “rafali”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predstavnicima francuske kompanije “Daso” (Dassault). Sa rukovodstvom te kompanije, kako je najavio predsednik Vučić, razgovaraće o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona “rafali”.

Vučić stigao u Palatu invalida, položio venac na Spomen-ploču srpskim borcima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske.

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom su intonirane himne Srbije i Francuske.

Nakon toga Vučić je položio venac na spomen -ploču “Vernost za vernost”, koja je posvećena srpskim vojnicima.

“Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije”, ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /