in

Priština postigla dogovor sa međunarodnom zajednicom o proceduri u Savetu Evrope – uslov ZSO?

Albanijan post navodi da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica to da vlada u Prištini pošalje ustavnom sudu Nacrt statuta ZSO koji je napisala EU, ali ne i odluka tog suda, što je, kako prenosi albanski medij, navedeno u mišljenju izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani, u kojem se navodi da ”Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština”.

Kao navodi Albanijan post, ”suštinski i opipljiv korak” biće slanje Nacrta na razmatranje ustavnom sudu, a vlasti u Prištini navodno su pristale na taj potez.

“Ako Vlada uputi Nacrt statuta Ustavnom sudu, onda će se nastaviti procedure za članstvo u Savetu Evrope, dok se u međuvremenu čeka odluka suda o Nacrtu ZSO. Šta ce se dalje dešavati zavisi od odluke Ustavnog suda, ali, kako stoji u odluci iz 2015. godine: ‘Zajednica se mora osnovati’. Međutim, ostaje da se vidi u kom obliku će ona biti”, navode izvori Albanijan posta.

Prema postignutom dogovoru, Nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, vlada će uputiti ustavnom sudu na predlog ministra administracije i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljberta Krasnićija.

Taj korak biće uslov za Prištinu, kako bi Komitet ministara Saveta Evrope, na sednici 16. i 17. maja, prihvatio tzv. Kosovo kao članicu te organizacije, odnosno, prema proceduri, da ga pozove u članstvo, navode izvori Albanijan posta.

Dodaje se da su svi pravnici koji su videli Nacrt koji je pisala EU izrazili kritike, a neki od njih su ga nazivali i ”suštinskim ustavom”, koji je, navodno, paralelan sa onim tzv. Kosova.

Prema Briselskom sporazumu, obaveza Prištine je da osnuje ZSO, što je ona do danas odbijala da učini.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /