in

Rasprava u Generalnoj skupštini UN o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje rusko pripajanje delova Ukrajine

Rasprava u Generalnoj skupštini UN o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje rusko pripajanje delova Ukrajine

“To je izuzetno važno važno”, rekao je Olof Skog, koji je kao ambasador EU pri UN-u sastavio tekst u saradnji sa Ukrajinom i drugim državama.

Ako Generalna skupština ne uspe da deluje – a glasanje se ne očekuje pre srede – to bi dalo “otvorene ruke drugim državama da učine isto ili da priznaju rusku aneksiju”, rekao je švedski diplomata novinarima.

Nacrt rezolucije, na koji se poziva AFP, osuđuje ruski “pokušaj nezakonite aneksije” ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Zaporižja i Hersona nakon “tzv. referenduma” i naglašava da ti postupci nisu s prema međunarodnom pravu”.

Odluka da se to pitanje stavi na dnevni red GS UN, gde 193 države članice UN imaju po jedan glas, a nijedna nema pravo veta, doneta je nakon što je Rusija upotrebila svoj veto na sednici Saveta bezbednosti 30. septembra, blokirajući sličan predlog.

Indija: Nećemo se unapred izjašnjavati o nacrtu rezolucije UN

Indija ne želi da se sada izjasni kako će glasati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje rusko pripajanje delova Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam DŽaišankar.

“Iz predostrožnosti, ali i zbog naše politike, mi ne govorimo unapred, ne predviđamo kako ćemo glasati”, kazao je DŽaišankar tokom zajedničke konferencije za novinare sa australijskom ministarkom spoljnih poslova Peni Vong u Kanberi, preneo je Rojters.

Generalna skupština UN će glasati u utorak ili sredu o nacrtu rezolucije, rekle su neimenovane diplomate.

Rusija je ranije stavila veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju koju su predložile SAD i Albanije krajem prošlog meseca, u kojoj se osuđuje pripajanje, dok su Kina, Gabon, Indija i Brazil bili uzdržani.