in

Republikanci na korak od osvajanja većine u Kongresu

Republikanci na korak od osvajanja većine u Kongresu

Očekuje se da republikanci osvoje većinu, prema projekciji agencije AP, jer su već osvojili 217 od neophodnih 218 mesta, za razliku od demokrata koje su osvojile 205, u donjem domu Kongresa koji broji 435 članova, prenosi Glas Amerike.

Izborni glasovi se i dalje broje na 13 mesta, uglavnom u Kaliforniji.

Većina američkih političkih analitičara predviđa da bi republikanci mogli da osvoje tesnu većinu, možda sa 219 do 222 mesta, što je znatno ispod predizbornih predviđanja republikanskih lidera koji su očekivali većinu od 30 poslanika u sledećem sazivu Kongresa koji stupa na dužnost u januaru.

Demokrata Kejti Hobs je novi guverner Arizone

Kandidatkinja demokrata Kejti Hobs pobedila je republikanku Kari Lejk u trci za guvernera Arizone, prenosi NBC njuz.

Hobs, koja trenutno obavlja funkciju državnog sekretara u Arizoni, pobedila je Lejk, bivšu lokalnu novinarku, koja je svoju kampanju blisko povezivala sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom i njegovim lažnim tvrdnjama o nameštenim predsedničkim izborima u Arizoni, navodi američka televizija.

“Počastvovana sam što sam izabrana da budem sledeći guverner Arizone”, navela je Hobs u saopštenju u ponedeljak uveče.

Izborni neuspeh Lejk usledio je nakon poraza još dvojice visokih republikanaca u Arizoni, koji su negirali regularnost pobede američkog predsednika Džozefa Bajdena u ovoj saveznoj državi tokom predsedničke trke 2020., kandidata za Senat Blejka Mastersa i kandidata za državnog sekretara Marka Finčema, navodi NBC njuz.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /