in

Русија кренула с продајом нафте бројним новим купцима

„Нема сумње, руске нафтне компаније у новој ситуацији траже нове дестинације и граде нове логистичке ланце. Наравно, видимо да има нових купаца, а такође се повећава обим испорука ка разним правцима, укључујући и Азијско-пацифички регион“, рекао је Новак, преноси ТАСС.

Русија, према његовим речима, такође разматра низ нових инфраструктурних пројеката за диверзификацију испорука нафте.

Проширење нафтовода до Кине (нафтовод Источни Сибир – Тихи океан) једна је од опција, као и изградња нових лучких капацитета, каже Новак и додаје да је формирана радна група за разматрање ових питања.

Први заменик министра Павел Сорокин раније је саопштио да је руско Министарство енергетике већ почело са састављањем листе перспективних нафтних и гасних инфраструктурни објеката који се могу изградити ради диверзификације испорука.

Претходно је руски председник Владимир Путин наложио да се убрза реализација инфраструктурних пројеката (железница, гасоводи и луке) за извоз енергената на јужна и источна тржишта, поручивши да је важно да се с руским компанијама припреми план за проширење извозне инфраструктуре у земље Африке, Латинске Америке, Азијско-пацифичког региона и размотри изградња нових нафтовода и гасовода са поља у западном и источном Сибиру, подсећа ТАСС.

Кисида: Јапану ће требати времена за укидање увоза руске нафте

Јапану ће бити потребно време за поступно укидање увоза руске нафте, изјавио је данас премијер Фумио Кишида након онлајн састанка Групе седам најразвијених земаља (Г7).

Земље Г7 су се на састанку у недељу обавезале да ће забранити или потпуно обуставити увоз нафте из Русије, не наводећи какве је тачно обавезе преузела свака од чланица, Немачка, Канада, САД, Француска, Италија, Јапан и Велика Британија, преноси агенција Ројтерс.

„За земљу која у великој мери зависи од увоза енергената, то је веома тешка одлука. Али координација Г7 је кључна у оваквим временима“, рекао је Кишида новинарима.

фумио, кишида, премијер, јапана

Како је рекао јапански премијер, „што се тиче временског оквира за смањење или обустављање увоза руске нафте, размотрићемо док процењујемо стварну ситуацију“.

„Одвојићемо време да предузмемо кораке ка постепеном укидању“, поручио је Кишида, не наводећи детаље.

У Јапану од средине априла није стигао ниједан танкер са руском нафтом, наводи британска агенција.

У том месецу је из Русије у Јапан стигло око 1,9 милиона барела нафте, што је 33 одсто мање у односу на исти месец прошле године.

Јапан укупно увози 33 милиона барела руске нафте, што је 2021. године износило четири одсто укупног увоза.

Јапанска влада и компаније имају власничког удела у нафтним и ЛНГ пројектима у Русији, укључујући два на острву Сахалину из којих су изашли западни партнери „Ексон Мобил“ и Шел“.