in

Rusija: Napad na energetske objekte Ukrajine odgovor za napad na našu energetiku

“Reagujući na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftnoj i gasnoj industriji i energetskim objektima Rusije, Oružane snage Ruske Federacije su večeras izvršile masovni napad visoko preciznim oružjem dugog dometa iz vazduha i mora, kao i iz bespilotnih letelica, protiv objekata gorivnog i energetskog kompleksa Ukrajine. Svi objekti su pogođeni”, navodi se u sapštenju ministarstva, prenosi RIA.

Dodaje se da je “kao rezultat toga poremećen rad ukrajinskih preduzeća vojne industrije, poremećeno je prebacivanje rezervi u područja borbenih dejstava i otežano snabdevanje vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine gorivom”.

Ranije danas je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko saopštio da je Rusija tokom jutra izvršila napad na energetsku infrastrukturu u regionima Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva.

U Harkovskoj oblasti je zbog toga bez struje ostalo više od 200.000 korisnika. U napadima je u potpunosti uništena termoelektrana Tripilska u Kijevskoj oblasti, a iz naftne i gasne kompanije Naftogaz je saopšteno da će, uprkos napadu na dva podzemna skladišta gasa, ti objekti nastaviti sa radom.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /