in

Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN za ljudska prava

Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN za ljudska prava

Za predlog se izjasnilo 17 članova Saveta, šest je bilo protiv, a 24 uzdržano, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put da je Savet za ljudska prava koji postoji 16 godina, odlučio da imenuje specijalnog izvestioca za ispitivanje poštovanja ljudskih prava jedne od svojih takozvanih članica ‘P5’, koji imaju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN, navela je agencija.

Za predlog je glasala većina zapadnih zemalja, kojima su se pridružili Paragvaj, Maršalska Ostrva i Ukrajina.

Protiv predloga glasale su diplomate iz Bolivije, Kine, Kube, Eritreje, Kazahstana i Venecuele.

Potez je usledio nakon strožih ruskih zakona usvojenih ove godine za kažnjavanje ljudi za koje Moskva tvrdi da diskredituju oružane snage ili šire lažne informacije i prisilnu obustavu rada grupa koje se bave zaštitom ljudskim pravima, navela je agencija.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov rekao je da predlog sadrži niz lažnih navoda.

“Ovaj nacrt rezolucije je još jedan primer kako zapadne zemlje koriste savet za postizanje svojih političkih ciljeva”, rekao je on.

Kineski izaslanik Jang Džilun optužio je zapadne zemlje koje su podnele predlog, za dvostruke standarde u pogledu ljudskih prava, ukazujući na probleme sa rasizmom i migrantima kod njih.

“Želimo da danas bude jasno da nismo zaboravili one koji se bore za slobodu kod kuće dok (predsednik Rusije Vladimir) Putin ugnjetava ruski narod i vrši represiju u inostranstvu”, rekao je britanski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Sajmon Menli.

Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN za ljudska prava

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas odlučno odbacuje rezoluciju Saveta UN za ljudska prava i ignorisaće specijalni mehanizam sa kojim neće sarađivati.

Na inicijativu 26 država EU danas je na sednici Saveta UN za ljudska prava odobren nacrt rezolucije “Situacija u oblasti ljudskih prava u Rusiji”.

“Rusija odlučno odbacuje usvojenu rezoluciju i neiskrene optužbe sadržane u njoj, ignorisaće specijalni mehanizam i odbija saradnju s njim”, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je Sputnjik.

Kako se navodi, rezolucija je zasnovana na “poznatim insinuacijama o progonu predstavnika civilnog društva u Rusiji, aktivista, boraca za ljudska prava, seksualnih manjina”.

Ministarstvo navodi i da zabrinutost izneta u izveštaju nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari i ne može da budu osnova za uspostavljanje funkcije specijalnog izvestioca za Rusiju što je konačni rezultat tog antiruskog izveštaja.

“Radi se o pokušaju stvaranja još jedne poluge pritiska na Rusiju, a ovu inicijativu doživljavamo kao novi pokušaj da se Rusija kazni zbog toga što vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku”, zaključaju u Ministarstvu.