in

Ruski hakeri tražili 40 miliona funti od Nacionalnog zdravstvenog sistema Velike Britanije

Ruski hakeri tražili 40 miliona funti od Nacionalnog zdravstvenog sistema Velike Britanije

Grupa, pod nazivom Kilin, preuzela je odgovornost za sajber napad na kompjuterske sisteme koje održava kompanija Sinovis, pružajući usluge bolnicama i ordinacijama opšte prakse u Londonu, preneo je britanski Telegraf.

Više od 1.100 operacija odloženo je kao rezultat napada koji je izveden 3. juna, zbog čega se tri velike londonske bolnice muče da obrade analize krvi, urina i tkiva.

Doktor Kris Streder, medicinski direktor NHS u Londonu, rekao je da je došlo do “smanjenja broja procedura koje se odlažu”, ali i da je sajber napad imao značajan uticaj na usluge NHS u jugoistočnom delu Londona.

“Pacijenti bi trebalo da pristupe uslugama na normalan način pozivanjem 999 u hitnim slučajevima, a da na drugi način koriste NHS 111 preko NHS aplikacije, na mreži ili na telefonu. Takođe, bi trebalo da dolaze na preglede osim ako im sa klinike ne kažu drugačije”, rekao je on.

Veruje se da je grupa Kilin zapretila da ce objaviti podatke ukradene prilikom sajber napada.

Kiran Martin, šef nacionalnog centra za sajber bezbednost, izjavio je ranije da izgleda da Kilin stoji iza napada, mada je sajt, na kojoj grupa navodi svoje navodne žrtve, nestao sa interneta u danima nakon hakovanja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /