in

Ruskinja, Japanac i dvoje Amerikanaca Maskovom raketom stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ruskinja, Japanac i dvoje Amerikanaca Maskovom raketom stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kapsula Spejseksa stigla je do MSS dan posle lansiranja, a povezala se sa Međunarodnom stanicom na visini od 420 kilometara iznad Atlantika, iznad zapadne obale Afrike.

Prvi put u 20 godina jedan ruski astronaut prevezen je iz američkog svemirskog centra NASA Kenedi, što je rezultat novog dogovora postignutog uprkos napetosti oko rata u Ukrajini.

Kosmonautkinja Ana Kikina pridružuje se dvojici Rusa koji su već na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde će raditi do marta pre nego što se vrati na Zemlju istom kapsulom Spejseksa.

Sa Kikinom je letela i prva američka indijanka, putnica u svemir, pukovnik Nikol Man, zatim kapetan Džoš Kasada, oboje iz NASA i Japanac Koiči Vakata, jedini koji ima iskustva u svemirskim letovima sa prethodno obavljenih pet misija.

Astronautkinja Nikol Man i njena ekipa će zameniti troje Amerikanaca i jednog Italijana koji se vraćaju u odvojenoj Spejseks kapsuli iduće nedelje posle provedenih gotovo godinu dana u svemiru. Do tada 11 ljudi će deliti laboratoriju u orbiti. ;

Astronaut NASA Frank Rubio stigao je na MSS pre dve nedelje. On je prevezen raketom Sojuz iz Kazahstana. NASA i Ruska svemirska agencija usaglasili su dogovor prošlog leta da uvek bude Amerikanac i Rus na svemirskoj stanici.

Dok kompanija Spejseks Ilona Maska nije počela da prevozi astronaute pre dve godine, NASA je morala da plaća desetine miliona dolara da se njihovi astronauti prevezu sojuzom.