in

Шангај и Пекинг пооштрили мере против корона вируса

Док се кинеске власти боре са најгорим таласом епидемије корона вируса у тој земљи од почетка епидемије, власти у њеном најнасељенијем граду Шангају покренуле су нови напор да окончају инфекције ван карантинских зона до краја маја, рекли су извори упознати са овим питањем, преноси Ројтерс.

Иако није било званичног саопштења, током викенда неки становници у најмање четири од 16 округа добили су обавештења да више нису у могућности да напуштају своје домове или примају испоруке као део напора да се инфекције у заједници сведу на нулу.

Кина је непоколебљива да ће се држати своје „политике нулте толеранције према ковиду“, упркос све већем удару на њену економију, наводи британска агенција.

„Морамо да инсистирамо на регулисању протока и контроли кретања људи“, навела је Влада Шангаја у саопштењу одговарајући на питања Ројтерса о најновијим мерама.

У Пекингу је становницима његових најтеже погођених подручја речено да раде од куће, док је више путева, комплекса и паркова затворено данас, у моменту док се град од 22 милиона становника бори са најгором епидемијом од 2020. године.

Рад више аутобуских линија је обустављен јер је спроведено још рунди тестирања у неколицини округа.

Пекинг је данас известио о 49 нових случајева локалног преноса за 8. мај, чиме је број заражених од 22. априла достигао више од 760 случајева.