in

Savet UN odbacio debatu o tretmanu Kine prema Ujgurima

Savet UN odbacio debatu o tretmanu Kine prema Ujgurima

Ovo je tek drugi put u 16-godišnjoj istoriji saveta da je predlog odbijen, pošto je 19 zemalja bilo protiv, 17 “za”, a 11 je bilo uzdržanih, navodi agencija Rojters.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Velika Britanija bile su među zemljama koje su pozvale da se podrži predlog.

“Ovo je katastrofa. Ovo je zaista razočaravajuće”, rekao je predsednik Svetskog ujgurskog kongresa Dolkun Isa, čija je majka umrla u logoru, a dva brata su nestala.

Isa je naglasio da nikada neće odustati, ali da su “zaista razočarani akcijom muslimanskih zemalja”, pošto su Katar, Indonezija i Pakistan odbacili predlog.

Kineski ambasador Čen Sju upozorio je neposredno pre glasanja da će predlog stvoriti “opasnu prečicu” za ispitivanje stanja ljudskih prava drugih zemalja.

“Danas je na meti Kina. Sutra će na meti biti svaka druga zemlja u razvoju”, rekao je Čen.

Kancelarija UN za ljudska prava je 31. avgusta objavila dugo odlagani izveštaj u kojem tvrdi da su u Sinđanu počinjena ozbiljna kršenja ljudskih prava, što je potez koji je povećao pritisak na Kinu, navodi Rojters.

Grupe za ljudska prava optužuju Peking za zlostavljanje Ujgura, muslimanske etničke manjine koja broji oko 10 miliona u zapadnom regionu Sinđan, uključujući masovnu upotrebu prinudnog rada u logorima.

Peking negira bilo kakve zloupotrebe.