in

Savet UN za ljudska prava imenuje eksperta za kršenje ljudskih prava u Rusiji

Savet UN za ljudska prava imenuje eksperta za kršenje ljudskih prava u Rusiji

Za predlog se izjasnilo 17 članova Saveta, šest je bilo protiv, a 24 uzdržano, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put da je Savet za ljudska prava koji postoji 16 godina, odlučio da imenuje specijalnog izvestioca za ispitivanje poštovanja ljudskih prava jedne od svojih takozvanih članica ‘P5’, koji imaju stalna mesta u Savetu bezbednosti UN, navela je agencija.

Za predlog je glasala većina zapadnih zemalja, kojima su se pridružili Paragvaj, Maršalska Ostrva i Ukrajina.

Protiv predloga glasale su diplomate iz Bolivije, Kine, Kube, Eritreje, Kazahstana i Venecuele.

Potez je usledio nakon strožih ruskih zakona usvojenih ove godine za kažnjavanje ljudi za koje Moskva tvrdi da diskredituju oružane snage ili šire lažne informacije i prisilnu obustavu rada grupa koje se bave zaštitom ljudskim pravima, navela je agencija.

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov rekao je da predlog sadrži niz lažnih navoda.

“Ovaj nacrt rezolucije je još jedan primer kako zapadne zemlje koriste savet za postizanje svojih političkih ciljeva”, rekao je on.

Kineski izaslanik Jang Džilun optužio je zapadne zemlje koje su podnele predlog, za dvostruke standarde u pogledu ljudskih prava, ukazujući na probleme sa rasizmom i migrantima kod njih.

“Želimo da danas bude jasno da nismo zaboravili one koji se bore za slobodu kod kuće dok (predsednik Rusije Vladimir) Putin ugnjetava ruski narod i vrši represiju u inostranstvu”, rekao je britanski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Sajmon Menli.