in

Severna Koreja lansirala balističku raketu ka Japanskom moru

Severna Koreja lansirala balističku raketu ka Japanskom moru

Projektil je ispaljen u severoistočnom pravcu sa zapadne obale Severne Koreje u 6.52 ujutro po lokalnom vremenu i leteo je više od 650 kilometara na maksimalnoj visini od oko 100 kilometara, prenosi agencija Kjodo.

Nije bilo izveštaja o šteti na avionima ili plovilima.

Japanska vlada protestovala je kod Severne Koreje, rekao je premijer Fumio Kišida, dodajuci da je lansiranje balističkih projektila od strane te zemlje kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

“Ovo je pitanje koje se tiče ne samo bezbednosti naše zemlje, vec i bezbednosti regiona i međunarodne zajednice. To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Kišida.

Istakao je da će Japan sarađivati sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom na osiguranju bezbednosti u regionu.

Američka indo-pacifička komanda pozvala je u saopštenju Severnu Koreju da se “uzdrži od daljih nezakonitih i destabilizujucih akata”, dodajuci da američke obaveze u odbrani Južne Koreje i Japana “ostaju čvrste”.

Južnokorejska vojska je saopštila da je Pjongjang ispalio nešto što je izgledalo kao balistička raketa srednjeg dometa u Japansko more.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol izjavio je da Severna Koreja pokušava da nastavkom raketnih i drugih vojnih provokacija uzdrma južnokorejsko društvo uoči opštih izbora, prenosi Jonhap.

Ovo je prvo severnokorejsko lansiranje balističke rakete od 18. marta, a najnovija raketna proba usledila je nakon što je u Seulu u četvrtak saopšteno da se Pjongjang priprema za lansiranje drugog vojnog satelita.

Pjongjang je u novembru saopštio da je uspešno lansirao svoj prvi špijunski satelit.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /