in

Sijarto: Mađarska vlada spasila zemlju od rata i odolela pritiscima

Govoreći na panel diskusiji u Biatorbađu nadomak Budimpešte, Sijarto je rekao da je to omogućilo Mađarskoj “političku stabilnost, koja je jedinstvena u Evropi”, prenosi MTI.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Sijarto je rekao da je Mađarska “uspela da odbrani sve pokušaje da je primoraju da se pridruži proratnom taboru”.

“Vlada je odolela pritiscima da donosi odluke koje bi produžile i eskalirale rat. Postoji samo jedna zemlja NATO koja nije isporučivala oružje u Ukrajinu, a to smo mi. Slovačka je sada druga, ali su oružje poslali ranije”, naglasio je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je rekao da su izjave koje sugerišu slanje stranih trupa u Ukrajinu “izuzetno opasne”, ocenivši da bi takvi predlozi mogli da imaju “dramatične posledice u napetoj situaciji”.

Prema njegovim rečima “Rusija ne može biti poražena na bojnom polju”, ali, kako je ukazao, s obzirom na zapadnu vojnu podršku, ne očekuje se ni da bi Ukrajina mogla da padne na kolena i pre ili kasnije mora uslediti diplomatsko rešenje.

“Pitanje je kada ce se rat završiti razgovorima. Svaki novi dan rata donosiće više smrtnih slučajeva, dalja razaranja i dalje rizike od eskalacije”, rekao je Sijarto i izrazio nadu da ce Donald Tramp pobediti na američkim predsedničkim izborima i “primeniti odgovarajući pritisak da se započnu mirovni pregovori između zaraćenih strana”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /