in

Спајдермен на четири точка: Како америчка полиција зауставља возило са бегунцем (ВИДЕО)

ВАШИНГТОН –

Специјални уређај који у жаргону зову „хватаљка“ помало личи на двокраку виљушку на предњем делу полицијског возила. Опремљен је каишевима високе чврстоц́е, а читав систем је дизајниран тако да се у потери, када се полицијски ауто приближи бегунцу, гурне испод задњег точка возила у бекству. Траке су намењене да „ухвате“ задњи точак и тако зауставе аутомобил.

Овај уређај се све чешће користи у САД, а последњи пут је употребљен у петак, 29. априла у поподневним часовима, у Аризони, северно од Финикса.

Човек за воланом одбеглог аутомобила је 30-годишњи Брендон Смит, који се дао у бег након што је полиција у возилу уочила оружје и „нешто што је изгледало као дрога“. Власти кажу да га нису прогониле патролним аутомобилима, вец́ су најпре послале хеликоптер за њим.

За заустављање на крају су коришц́ена специјална полицијска возила, а једно од њих, опремљено „хватаљком“, успело је да заустави аутомобил.

Смит је ухапшен и одведен у затвор где ће се суочити са бројним оптужбама, укључујуц́и ону за ношење оружја, поседовање дроге и противзаконито бекство од полиције.

„Хватаљка“ је први пут употребљена у потери на терену у априлу 2018, а произвођач овог уређаја тврди да је од тада коришц́ена још 400 пута.