in

Suret predsednice Tajvana sa Si Đinpingom u Bangkoku

Suret predsednice Tajvana sa Si Đinpingom u Bangkoku

“Predsednička kancelarija mi je naložila da ne izbegavam da se pozdravim ili sastanem sa predsednikom Sijem u datoj situaciji. To je bilo jedino uputstvo”, rekao je novinarima Moris Čang po povratku iz Bangkoka, preneo je Rojters.

On je potvrdio da je u petak razgovarao sa Sijem i čestitao mu reizbor na 20. Kongresu vladajuće Komunističke partije Kine prošlog meseca.

Prema Čangovim rečima, susret je bio prijatan, a razgovor sa Sijem i čestitke koje mu je uputio su njegova sopstvena ideja.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven navela je da “uvažava” činjenicu da je Čang razgovarao sa Sijem, izjavio je Hsu Šu-čien, zamenik predsedavajućeg Saveta za nacionalnu bezbednost Tajvana, koji je sedeo pored Čanga na konferenciji za novinare.

Grupa APEC koju čini 21 nacija je jedna od retkih međunarodnih organizacija u kojoj je član i Tajvan, imajući u vidu da zvanični Peking na to ostrvo gleda kao na kinesku provinciju, a ne samostalnu državu i zbog toga blokira učešće Tajvana u većini međunarodnih organizacija, prenosi Rojters.

Tenzije izmedu Tajpeja i Pekinga su porasle otkako je Kina u avgustu organizovala vojne manevre u blizini ostrva nakon posete Nensi Pelosi, tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Moris Čang koji je predstavljao Tajvan na samitu APEC u Bankoku je osnivač kompanije TSMC, tajvanskog giganta za proizvodnju čipova

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /