in

Švajcarska: Inicijativu za zaštitu neutralnosti potpisalo više od 130.000 ljudi

Inicijativom se traži trajna i vojna neutralnost koja bi postala sastavni deo švajcarskog ustava, prenosi Swissinfo.

Iz organizacije su naveli da je inicijativa dobila neočekivano visok nivo podrške, dodavši da je to pokazatelj da neutralnost mora da ostane u fokusu spoljne, unutrašnje i bezbednosne politike Švajcarske.

U tekstu inicijative se navodi da Švajcarska ne bi trebalo da se pridruži nijednom vojnom ili odbrambenom savezu, međutim saradnja sa takvim organizacijama bila bi dozvoljena ukoliko bi zemlja bila direktno napadnuta.

Pored toga, Švajcarska ne bi trebalo da nameće, niti podržava sankcije, osim onih koje su usaglašene u Ujedinjenim nacijama.

Sankcije koje je uvela Evropska unija, poput onih protiv Rusije nakon napada na Ukrajinu, Švajcarska više neće primenjivati ako birači prihvate inicijative, ali zemlja bi i dalje bila obavezna da osigura da sankcije koje su uvele druge države ne mogu da se zaobiđu.

Inicijativa bi takođe obavezala Švajcarsku da ponudi “dobre usluge” i iskoristi svoju neutralnost da spreči sukobe i bude dostupna kao posrednik u pregovorima.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /