in

Свет: Постепено ублажавање ковид мера у Шангају, одложен повратак у школе у Пекингу

Истовремено, у главном граду Кине Пекингу почела је још једна рунда масовних тестирања с циљем да се заустави даље, неконтролисано ширење вируса.

На друштвеним мрежама се може видети како становници Шангаја шетају својим квартовима или стоје у редовима испред супермаркета који су поново добили дозволу за рад, преноси Ројтерс.

На једној фотографији приказане су две жене које носе нарамке са по четири велике торбе препуне намирница.

Власти су у недељу прогласиле постепено ублажавање мера у пет од 16 градских четврти Шангаја у којима живи око петина становништва овог мегаполиса.

Неким грађанима је ово била прилика да напусте кућну изолацију први пут после неколико недеља, иако је и даље на снази забрана коришћења аутомобила и бицикала.

Кинеске власти припремају нове болничке капацитете за ковид

Кинеске власти припремају у Пекингу болничке капацитете за случај избијања новог таласа епидемије корона вируса, иако је број новоинфициртаних и даље низак.

Државни медији известили су данас да је болница са 1.000 кревета у Сјаотангшану у североисточним предграђима Пекинга, која је изграђена још 2003. године за лечење заражених САРС-ом, обновљена за случај да се појави нови талас заразе, преноси АП.

У незваничним онлајн објавама се наводи да је на хиљаде кревета припремљено у карантинском центру у близини аеродрома, али државни медији нису потврдили ту вест, по свему судећи у покушају да се избегне изазивање страха у јавности.

У Пекингу је у протекла 24 сата потврђено још 62 новозаражених, од којих се код 11 не испољавају симптоми инфекције, а током двонедељног таласа разбуктавања епидемије у главном граду Кине је евидентирано укупно око 450 новозаражених.

Пекинг је пријавио око 450 случајева ковида-19.

Пекинг: Повратак у школе одложен због ситуације с ковидом

Град Пекинг ће одложити датум отварања школа за најмање недељу дана после празника рада, изјавио је један градски званичник на данашњем брифингу за новинаре.

„Датум повратка ђака на наставу биће објављен након анализе ситуације са корона вирусом у главном граду“, рекао је Ли Ји, портпарол пекиншке општинске комисије за образовање, пренео је Ројтерс.

Власти припремају у Пекингу болничке капацитете за случај избијања новог таласа епидемије корона вируса, иако је број новоинфицираних и даље низак.

У Пекингу је у протекла 24 сата потврђено још 62 новозаражених, од којих се код 11 не испољавају симптоми инфекције, а током двонедељног таласа разбуктавања епидемије у главном граду Кине је евидентирано укупно око 450 новозаражених.

Кина се држала своје строге стратегије нулте толеранције на ковид и ограничавала путовања, организовала масовна тестирања читавих градова и градила велике привремене објекте како би се изоловала свака заражена особа.