in

Светски туризам ће се вратити 2023. на ниво пре пандемије

Очекује се да ће ова индустрија остварити просечну годишњу стопу раста од 5,8 посто од 2022. до 2032. године у односу на раст глобалног БДП-а од 2,7 процената, и да ће створити 126 милиона нових радних места, наводи се у извештају WTTC-а објављеном данас на конференцији те индустријске групе у Манили, преноси Ројтерс.

Туризам је 2019. године учествовао са једном петином у глобалном БДП-у и броју радних места, али је пандемија коронавируса десетковала ту индустрију вредну од 9,6 билиона долара, при чему је преполовила њену вредност и оставила 62 милиона људи без посла.

„Опоравак ће бити изузетан и заиста снажан. Ово, наравно, зависи од поновног отварања Кине“, рекла је председница WTTC-а Џулија Симпсон, позивајући све владе да поново отворе границе.

Очекује се да ће вредност индустрије путовања и туризма достићи 8,35 билиона долара ове године и 9,6 билиона долара 2023. године, што је ниво на којем је била пре пандемије.

Такође се предвиђа да ће се број радних места у туризму опоравити на 300 милиона ове године, и да ће догодине достићи 324 милиона, што је близу нивоа од 333 милиона колико је забележено 2019. године, саопштио је WTTC.

Додаје се да ће само у азијско-пацифичком региону, БДП угоститељске индустрије вероватно достићи 3,4 билиона долара 2023. године, што је изнад претпандемијског нивоа од 3,3 билиона долара.

У односу на Северну Америку и Европу, сектор путовања у азијско-пацифичком појасу је до сада каскао због строгих рестриктивних мера на границама многим земљама. У југоисточној Азији се путници сада враћају авионском превозу пошто се укидају карантинска правила и прописи везани за улазак у земље региона.