in

СЗО: Око 15 милиона људи умрло од короне или њеног утицаја

То је више него дупло од званичног броја умрлих који износи шест милиона, пренео је АП.

Највише смртних случајева било је у југоисточној Азији, Европи и Северној и Јужној Америци.

У извештају који је објављен данас, генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус описао је ту цифру као ону која треба да отрезни, рекавши да би требало да подстакне земље да више улажу у своје капацитете како би се избориле са будућим ванредним здравственим ситуацијама.

Научници које је СЗО задужила да израчунају стварни број смртних случајева од ковид-19 између јануара 2020. и краја прошле године проценили су да је било између 13,3 милиона и 16,6 милиона смртних случајева који су или директно узроковани корона вирусом или су се догодили због утицаја пандемије на здравствене системе, као што на пример, људи болесни од канцера нису били у могућности да се лече јер су болнице биле пуне пацијената са ковид-19.

Бројке су засноване на подацима који су добијени од земаља и статистичком моделирању.

СЗО није одмах рашчланила бројке како би направила разлику између директних смртних случајева од ковид-19 и других узрокованих пандемијом.

Прецизирани број смртних случајева од ковид-19 било је проблематично утврдити током пандемије углавном због ограниченог тестирања и разлика у томе како земље броје смртне случајеве од корона вируса.

Према подацима које су владе пријавиле СЗО и онима које има Универзитет Џонс Хопкинс, до данас је регистровано више од шест милиона смртних случајева од корона вируса.