in

Tirk: Ako se dokaže da Izrael koristi glad kao oružje u Gazi to je ratni zločin

Tirk: Ako se dokaže da Izrael koristi glad kao oružje u Gazi to je ratni zločin

Tirk je istakao u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) da su se pojavili dokazi da Izrael usporava ili obustavlja isporuku pomoći. On je osudio napade Hamasa na izraelske civile i vojnike 7. oktobra, uključujući ubistva, silovanja i uzimanje talaca, ali je takođe, rekao da nijedna strana u ratu ne bi trebalo da izbegne odgovornost za svoje postupke, uključujući i svaki pokušaj da se uskrati dostava pomoći ljudima kojima je potrebna u Gazi.

“Sve moje humanitarne kolege nam stalno govore da ima mnogo birokratije. Postoje prepreke. Postoje prepreke… Izrael je krivac na značajan način”, naveo je on. Prema njegovim rečima, činjenice govore same za sebe.

“Kada stavite na sto sve vrste zahteva koji su nerazumni u hitnim slučajevima… to postavlja pitanje, sa svim ograničenjima koja trenutno vidimo, da li postoji verodostojna tvrdnja da se gladovanje može koristiti kao ratno oružje”, naglasio je on.

Zabrinutost zbog humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze produbljena je prošle sedmice objavljivanjem studije uz niz mapa, grafikona i statističkih podataka.

To je izazvalo nova upozorenja izraelskih saveznika da bi on trebalo da promeni način na koji vodi rat protiv Hamasa kako bi poštedeo civile od smrti od eksploziva ili gladi.

Studija je najnoviji izveštaj ugledne međunarodne mreže, Integrisana klasifikacija faza bezbednosti hrane, poznata kao IPC. On daje vladama, UN i agencijama za pomoć apolitične podatke za merenje obima gladi.

Naslov u izveštaju je bio oštar – “Pojas Gaze: glad je neizbežna jer 1,1 milion ljudi, polovina Gaze, doživljava katastrofalnu nesigurnost u ishrani”.

U studiji je navedeno da bi glad mogla da nastupi u bilo kom trenutku u narednih osam nedelja ukoliko ne bude prekida vatre i ako se humanitarna pomoć ne uputi u Pojas Gaze.

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /