in

Tramp: SAD ostaju u NATO ako se zemlje EU pravedno ponašaju prema Americi

Tramp: SAD ostaju u NATO ako se zemlje EU pravedno ponašaju prema Americi

U intervjuu za GB Njuz, Tramp je osudio zemlje EU zbog toga što “koriste (aktuelnu) situaciju” i poručio im da plate ako žele garantovanu podršku SAD.

“SAD bi trebalo da pošteno plate svoj udeo, ali ne i udeo svih ostalih članica”, rekao je bivši američki predsednik.

Tramp je često kritikovao i NATO i pojedine zemlje članice kao što je Nemačka, optužujuci ih da ne placaju dovoljno za sopstvenu odbranu, a oslanjaju se na Vašington da ih zaštiti.

U doktrini NATO podrazumeva se da se napad na jednu od 30 zemalja članica smatra napadom na sve članice Severnoatlantskog saveza.

“Oni mogu da koriste ovakav moj stav (protiv mene), ali nije me briga da li ga koriste. Jer ono što ja govorim je oblik pregovora. Zašto bismo čuvali ove zemlje koje imaju mnogo novca, a SAD placaju veci deo troškova NATO?”, zapitao se Tramp.

Tramp je često optuživao druge članice NATO da ne placaju svoje obaveze i da se ponašaju kao da je Severnoatlantska alijansa nekakav klub.

Tokom 2017. godine, kada je bio predsednik SAD, Tramp je direktno prekorio zemlje članice NATO zbog toga što nisu ispunile svoje finansijske obaveze prema alijansi i odbio je da potvrdi posvecenost SAD zajedničkoj odbrani.

“Necemo vas braniti ako ne placate svoje račune. Vrlo je jednostavno”, poručio je tada Tramp i jasno stavio do znanja da bi, ako pobedi na američkim izborima u novembru ove godine, mogao sazvati samit NATO u junu 2025. godine na kojem bi se razgovarao o budućnosti alijanse.

Govoreći na mitingu svojih pristalica u Južnoj Karolini on je izjavio da ga je dok je bio predsednik SAD lider neimenovane “velike zemlje” NATO pitao da li će SAD pružiti zaštitu alijansi u slučaju napada od strane Rusije, prenose RIA Novosti.

Tramp je rekao da mu je poručio da to neće učiniti jer zemlje NATO ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu i dodao da će “podržati Rusku Federaciju da radi šta god želi”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /