in

Turska pokrenula vazdušne napade protiv Kurda na severu Iraka i severu Sirije

Turska pokrenula vazdušne napade protiv Kurda na severu Iraka i severu Sirije

Napadi su izvedeni na Kandilu, Asos i Hakurk u Iraku i Kobaniju, Tal Rifat, Cizire i Derik na severu Sirije, navodi se u saopštenju i dodaje da su među neutralizovanima takozvane vođe terorističke organizacije, preneo je Rojters.

Snage koje predvode sirijski Kurdi su saopštile da će uzvratiti na seriju napada turskih ratnih aviona, koji su preko noći pogodili njihove oblasti kontrole širom severoistočne Sirije.

“Ovi napadi turskih snaga neće proći bez odgovora”, navele su u saopštenju Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržava SAD, preneo je Rojters.

Turska je pokrenula vazdušne napade na severne regione Sirije i Iraka i za metu ima kurdske grupe koje Ankara smatra odgovornim za prošlonedeljni smrtonosni bombaški napad u Istanbulu, saopštilo je ranije danas tursko Ministarstvo odbrane, preneo je AP.

Vazdušni napadi su usledili nakon što je 13. novembra eksplodirala bomba u centru Istanbula, ubivši šest ljudi i ranivši preko 80.

Turske vlasti su za napad okrivile Radničku partiju Kurdistana (PKK) i njen sirijski ogranak Jedinice za zaštitu naroda Sirije (YPG), dok su Kurdske militantne grupe, negirale umešanost u napad.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /