in

Turska se povlači iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Doneta je odluka da se od 8. aprila 2024. obustavi primena Ugovora između Republike Turske i drugih država potpisnica Ugovora, u skladu sa članom 3 Predsedničkog dekreta br. 9, navodi se u u Službenom listu zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Ugovor su 19. novembra 1990. godine u Parizu potpisale 22 zemlje.

Sporazum je zaključen tokom poslednjih godina Hladnog rata, s ciljem da se smanji postojeće konvencionalno ofanzivno naoružanje koje poseduju države članice NATO i bivše zemlje Varšavskog pakta, kao i mogućnost iznenadnog oružanog napada i pokretanja velikih ofanzivnih operacija u Evropi.

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je prošle nedelje Zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Suspenzija ovog akta će značiti da Republika Poljska, kao i druge zemlje koje to odluče, iako formalno ostaju potpisnice ovog sporazuma, neće biti u obavezi da sprovode njegove odredbe, navedeno je u saopštenju Dudinog kabineta.

U novembru prošle godine Rusija se zvanično povukla iz velikog pakta o kontroli naoružanja iz doba hladnog rata sa vojnim blokom NATO-a, rekavši da je “zastareli sporazum već godinama mrtav i da je potpuno izgubio dodir sa realnošću u savremenom svetu”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /