in

U Njujorku vanredna situacija zbog migranata

U Njujorku vanredna situacija zbog migranata

Njihov dolazak opteretio je gradski sistem skloništa za beskućnike, a tokom govora u Gradskoj većnici Adams je rekao da očekuje da će gradska administracija potrošiti milijardu dolara zbog priliva tražilaca azila, preneo je Rojters.

Od aprila je u Njujork stiglo više od 17.000 migranata, prosečno pet ili šest autobusa stizalo je svakog dana od početka septembra, dok ih je devet stiglo u četvrtak, rekao je Adams.

“Uprkos tome što je naše saosećanje neograničeno, naši resursi nisu i na rubu smo provalije” rekao je Adams, pozivajući federalne i državne vlasti da pomognu, prenosi Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, vanredne mere doprineće usaglašenoj reakciji na krizu u gradu Njujorku.

Guverner Teksasa Greg Abot, republikanac koji nastoji da osvoji treći mandat na novembarskim izborima, organizovao je prebacivanje više od 3.000 migranata u Njujork.

Kako tvrdi, svrha tih poteza je da ukaže na problem rekordnog priliva migranata na granici SAD i Meksika.

Njujorški gradonačelnik kritikovao je Abota, jer je izostalo njegovo upozorenje da će slati migrante na sever zemlje.

“Hiljade tražilaca azila prebačeno je autobusima u Njujork bez najave, koordinacije ili nege”, kazao je Adams.

Nedavno je guverner Floride Ron Desantis, takođe republikanac, učestvovao u prebacivanju pedesetak migranata u eksluzivno letovalište Martas Vajnjard, u američkoj državi Masačusets.

Demokrate su optužile Abota i Desantisa da politizuju i zlopotrebljavaju migrantsku krizu, dok republikanci krive administraciju predsednika Džozefa Bajdena jer, kako tvrde, nije uspela da zaustavi priliv migranata na granici.