in

Ukrajina i Velika Britanija potpisale sporazum o saradnji u proizvodnji oružja

“Danas britanske kompanije rade sa ukrajinskim i traže prilike da proizvode više oružja zajedno”, izjavio je ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksandar Kamišin posle ceremonije potpisivanja sporazuma na vojnoj konferenciji u Kijevu kojoj je prisustvovalo oko 30 britanskih kompanija, a koje su razgovarale o mogućoj saradnjih sa ukrajinskim.

Britanski ministar za trgovinsku politiku Greg Hends kazao je da se nada da će sporazum doprineti učinku Ukrajine na bojnom polju, ali i njenoj ekonomiji, prenosi Rojters.

Usled narastajuće brige da vojna pomoć zapadnih država Ukrajini opada, ukrajinska vlada se trudi da ojača sopstvenu proizvodnju oružja i da privuče zapadne proizvođače u tu zemlju, iako postoji opasnost od ruskog bombardovanja.

Britanska kompanija “BAE sistems” potpisala je sporazum sa ministarstvom odbrane Britanije o održavanju, popravci i remontu lakih puški u Ukrajini, čime je postala jedna od prvih zapadnih proizvođača koji će otvoriti pogon u Ukrajini.

Brojne kompanije koje proizvode dronove su bile na ovoj konferenciji, a Ukrajina je navela kao ovogodišnji cilj proizvodnju oko milion FPV dronova, koji pilotima omogućavaju da upravljaju iz perspektive drona, kao i da povećava proizvodnju dalekometnih napadačkih dronova za ofanzivu na teritoriji Rusije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /