in

Украјина: Партнери Украјине обезбедили војне авионе и делове; Мађарска неће слати оружје Украјини

„Добили су додатне летелице и делове за авионе како би им се помогло да активирају што више борбених авиона“, изјавио је у уторак портпарол Пентагона Џон Кирби и навео да Вашингтон није обезбедио авионе за Украјину, преноси Ројтерс.

Шолтеш: Мађарска неће слати оружје Украјини

Мађарска је до сада послала 1.300 тона помоћи Украјини и помогла стотинама хиљада избеглица које су побегле од рата, али остаје при својој одлуци да не шаље оружје или трупе свом североисточном суседу, изјавио је високи званичник мађарске Владе.

Мађарска може далеко више да помогне ако остане „острво мира“ у Закарпатској области, рекао је Миклош Шолтеш, државни секретар за црквено-државне односе и први човек Националног хуманитарног координационог савета, након посете у уторак хуманитарном транзитном пункту који је обишао са амбасадорком Украјине у Мађарској Љубов Непоп, пренела је агенција MTI.

Мађарска се не слаже са увођењем ембарга на руску нафту и увоз природног гаса, рекао је Шолтеш, тврдећи да би таква мера била веома штетна и да би „у великој мери онемогућила Мађарску да пружи било какву даљу помоћ“.

Непопова, која је први пут посетила транзитни пункт, захвалила је мађарској Влади и народу на њиховој подршци и затражила њихову континуирану помоћ избеглицама које долазе из Украјине.

Амбасадорка је рекла да поштује и разуме став Владе Мађарске да не шаље оружје Украјини, али је предочила и да не може да се сагласи с њим, наводи MTI.

„Немогуће је одбранити (нашу земљу) без оружја“, рекла је амбасадорка.